Konferencja prasowa: standardy opieki okołoporodowej

Dzisiaj działaczki Razem Kraków zorganizowały konferencję prasową dotyczącą inicjatywy objęcia krakowskich szpitali publicznych kontrolą w zakresie realizacji standardów opieki okołoporodowej. O złych standardach opieki okołoporodowej w Polsce Partia Lewica Razem mówi nie od dzisiaj, jednak ostatni raport Najwyższej Izby Kontroli w tej sprawie nie pozostawił złudzeń: potrzebne są natychmiastowe działania.

Magdalena Danielewska: „Od 5 lat kobietom, które urodziły martwe lub ciężko chore dziecko wypłacane jest jednorazowe świadczenie w wysokości 4000 złotych. To mniej niż średnia krajowa w 2020 roku i nie rekompensuje tragedii, która dotknęła rodziców. W latach 2017-2019, każdego roku ok. 1700 kobiet urodziło martwe dziecko, a u ok. 40 tys. kobiet ciąża zakończyła się poronieniem”.

Monika Cieplińska: „Skandalem jest, że w XXI wieku, w kraju w środku Europy, szpitale nie są w stanie zagwarantować kobietom godnych standardów opieki okołoporodowej. […] Sytuacja, w której rodzi się martwe dziecko, jest podwójnie tragiczna – zarówno dla rodzącej, która po trudach porodu nie może zająć się wyczekanym dzieckiem, jak i dla jej rodziny.”

Weronika Woźniak, Młodzi Razem Małopolska: „W tym czasie w 37 szpitalach 7 województw pacjentki w sytuacjach wymagających szczególnej opieki spotykają się z brakiem profesjonalizmu, nie odpowiednio przygotowanym personelem i okrutnym traktowaniem. Brak prywatności, utrudniony dostęp do pomocy psychologicznej i brak przestrzeni dla osób dotkniętych stratą przykładają się do pogłębienia traum i pogarszają jeszcze bardziej ciężkie sytuacje pacjentek. Towarzyszy nam, młodym osobom strach (…). Skoro nie możemy liczyć na właściwą pomoc w takich chwilach jak mamy zdecydować się na macierzyństwo?”

Aleksandra Owca: „Zwróciliśmy się z wnioskami o przeprowadzenie kontroli w zakresie opieki okołoporodowej w kilku największych krakowskich szpitalach. Liczymy na to, że nasze wnioski popchną decydentów do zmian – zmian koniecznych dla bezpieczeństwa wszystkich osób, które zachodzą w ciążę. Chcemy zdecydowanych i transparentnych działań na porodówkach, które będą prowadziły do poprawy sytuacji osób rodzących”.

Jako Razem Kraków stajemy po stronie osób w ciąży, stajemy po stronie personelu medycznego i stajemy po stronie godności człowieka.

Aleksandra Owca – zarząd okręgu krakowskiego Partii Lewica Razem
Monika Cieplińska – członkini okręgu krakowskiego Partii Lewica Razem
Daria Gosek-Popiołek – posłanka na Sejm RP Partii Lewica Razem
Magdalena Danielewska – członkini okręgu krakowskiego Partii Lewica Razem