Żądamy uchwalenia ustawy ratunkowej!

Obecne przepisy uderzają w bliskich kobiet, którzy wykazują się troską i miłością wobec nich: był przypadek ukarania matki, która kupiła nastoletniej córce tabletki, kiedy ta zaszła w niechcianą ciążę czy partnera kobiety, który pomógł jej zdobyć środki poronne i w towarzyszył jej w trakcie aborcji, a kiedy doszło do powikłań – wezwał karetkę. To absurdalne, żeby karać ludzi za chęć pomocy swoim bliskim, za troskę, wsparcie.

Przepisy dotyczące aborcji w Polsce są martwe od lat. Formalnie wykonuje się ok. 1000 aborcji rocznie, nieformalnie – 100 razy więcej. Z badań wynika, że 1 na 3 Polki przerwała ciążę. Mamy do czynienia z gigantyczną hipokryzją i obłudą – ciąże są i będą przerywane, a wszyscy udają, że tego nie widzą.

Dlatego proponujemy wykreślenie paragrafu związanego z “pomocnictwem i podżeganiem” do aborcji. Te przepisy mają “efekt mrożący” – przez nie kobiety obawiają się np. powiedzieć mamie czy przyjaciółce o swojej aborcji, boją się że ich wsparcie może być ryzykowne dla ich bliskich. Ten zapis sprawia, że utrudnione jest informowanie o możliwościach aborcyjnych – np. o bezpiecznej aborcji farmakologicznej, o dawkowaniu tabletek, skutkach ubocznych itd.

#UstawaRatunkowa

#UstawaBiejat