Konferencja prasowa: Legalna aborcja. Bez kompromisów!

Dnia 6 lutego 2021 r. w Krakowie odbyła się konferencja prasowa zorganizowana przez posłankę Partii Lewica Razem – Darię Gosek-Popiołek, dotycząca inicjatywy uchwałodawczej Legalna aborcja. Bez kompromisów. Wzięły w niej udział przedstawicielki okręgu krakowskiego Razem – Aleksandra Owca i Ewa Owerczuk, a także przedstawicielki krakowskiego Ogólnopolskiego Strajku Kobiet, małopolskiej Nowej Lewicy, jak również poseł Maciej Gdula i aktywistka Magdalena Dropek.

Opowiedziałyśmy o obywatelskim projekcie ustawy, a także zachęciłyśmy do włączenia się w początkową zbiórkę 1000 podpisów celem zawiązania komitetu inicjatywy uchwałodawczej. Podpisy można zbierać wśród znajomych i rodziny, a następnie przekazywać w Krakowie do biur poselskich posłanki Gosek-Popiołek i posła Gduli. Po zawiązaniu komitetu rozpocznie się ogólnopolska zbiórka 100 tys. podpisów, które są potrzebne do tego, aby Sejm zajął się projektem ustawy.

Obywatelski projekt ustawy zakłada m.in. wprowadzenie do podmiotów leczniczych jednolitej procedury postępowania z osobą, która chce wcześniej zakończyć ciążę, prawo do bezpiecznego przerywania ciąży do 12. tygodnia, a w szczególnych przypadkach – także po 12. tygodniu, koniec z nadużywaniem klauzuli sumienia czy dekryminalizację aborcji. Razem i Lewica przygotowały też tzw. ustawę ratunkową, skupiającą się przede wszystkim na dekryminalizacji aborcji.

O tym na konferencji mówiła Ewa Owerczuk:

“Dekryminalizacja aborcji jest konieczna, ponieważ obecnie mamy do czynienia z tzw. efektem mrożącym u lekarzy i lekarek. Sprawia on, że dostęp do informacji o zdrowiu i potencjalnych oraz realnych zagrożeniach jest utrudniony. Stygmatyzuje aborcję. Doszczętnie pozbawia kobiety wpływu na swoją przyszłość, przyszłość swojej rodziny”.

Aleksandra Owca nie tylko opowiedziała o procedurze inicjatywy ustawodawczej, ale także jasno określiła jej cel:

“Mamy wyjątkową szansę przekuć tę ogromną siłę, którą widzieliśmy i widziałyśmy w trakcie protestów w bardzo prosty komunikat – popieramy prawo człowieka do decydowania o swoim życiu – i to nie jest radykalny postulat, ale konkretny i realny cel”.

O legalną aborcję i prawa kobiet – o to, jako Razem, będziemy walczyć – aż do skutku!

Fot. Arkadiusz Urbaniec

Ewa Owerczuk – zarząd okręgu krakowskiego Partii Lewica Razem