Demonstracja przeciwko homofobicznym deklaracjom Dudy

Za nami intensywna niedziela w terenie.

Kraków odwiedzili dzisiaj poseł i posłanka Lewicy – Krzysztof Śmiszek i Monika Pawłowska. Razem z posłem Maciejem Gdulą, krakowską aktywistką Magdaleną Dropek oraz członkiem naszego okręgu i aktywistką – Kamilem Maczuga, wzięli udział w konferencji prasowej na rynku. Działacze i działaczki mówili przede wszystkim o ostatnich działaniach prezydenta Dudy, jego skrajnej nietolerancji i nienawiści. Wyrazili stanowczy sprzeciw wobec tworzenia takiej wspólnoty.

Kamil Maczuga poruszył temat odpowiedzialności osób publicznych za słowa, czyny, obietnice. Zwrócił uwagę na to, że “Zbyt często osoby pełniące funkcje publiczne zapominają, że powinny być głosem Polek i Polaków.” Powiedział, że o tej odpowiedzialności zapomniał prezydent Andrzej Duda, Małopolska Kurator Oświaty Barbara Nowak, politycy i polityczki Platformy Obywatelskiej czy Janusz Korwin-Mikke. “O tej odpowiedzialności nie zapomina za to Lewica i kandydat na prezydenta – Robert Biedroń”.

Za to o 16, mimo oberwania chmury i odbywającej się równolegle konwencji prezydenta Andrzeja Dudy, członkowie i członkinie krakowskiego Razem zaprotestowali przeciwko karcie nienawiści. Przepiękną, solidarną, tęczową, pokojową i muzyczną demonstrację wzbogaciły przemówienia polityków, polityczek, aktywistów i aktywistek.

“Dość nagonki na lesbijki, gejów, osoby biseksualne, transpłciowe i niebinarne. Dość siania nienawiści, pogardy i odczłowieczania nas. (…) Rządy PISu miną, ale gorzkie słowa nienawiści zostaną z nami na zawsze. (…) Musimy być solidarni, wspierać się, budować społeczność. Musimy sobie pomagać. (…) nie jesteśmy ideologią, jesteśmy ludźmi i wszystko z nami w porządku. Nasza miłość nie jest gorsza, my nie jesteśmy gorsi” – mówił Kamil Maczuga.

Nie zgadzamy się na nierówne traktowanie, obrażanie, szczucie i zastraszanie. Będziemy walczyć o równość i poszanowanie – na marszach, demonstracjach, w sieci i na ulicach. W każdym mieście, a także w parlamencie – do Sejmu trafiły dwie ustawy Lewicy – o związkach partnerskich i równości małżeńskiej.

Dziękujemy organizatorom i organizatorkom z Generacja Nic za dzisiejsze spotkanie.

Pamiętajcie – wszyscy jesteśmy równi. Wszyscy jesteśmy u siebie. 💜