Przywróćmy zajęcia dodatkowe dla przedszkoli!

Epidemia koronawirusa mocno dała się we znaki wszystkim samorządom w Polsce. Prezydent miasta Krakowa Jacek Majchrowski dotąd starał się pozyskiwać dodatkowe fundusze do budżetu znacząco ograniczając kursy komunikacji miejskiej czy wyłączając w nocy światło na ulicach. Teraz zdecydował się zwiększyć środki Krakowa dobierając się do oświaty i wstrzymując finansowanie wszystkich zajęć dodatkowych w przedszkolach samorządowych. Takie działanie ma zasilić budżet miasta o 2,5 miliona złotych. Zajęcia typu gimnastyka korekcyjna, prowadzone przez firmy zewnętrzne, mają być zawieszone od września do grudnia 2020 roku.

Sprzeciwili się temu rodzice krakowskich przedszkolaków. Wystosowali oni petycję do prezydenta miasta Krakowa, w której proszą o przywrócenie finansowania.

Gimnastyka korekcyjna, rytmika czy taniec to nie są obowiązkowe zajęcia dla dzieci, ale samo Ministerstwo Edukacji Narodowej podkreśla, że stanowią kluczowy element rozwoju dzieci. Pan prezydent mówi o tym, że zajęcia mogą być prowadzone przez nauczycieli zatrudnionych w szkole, ale rodzice zwracają uwagę, że to właśnie osoby zatrudnione z zewnątrz mają do tego odpowiednie kwalifikacje.

Zachęcamy do podpisania się pod petycją i apelujemy do prezydenta Majchrowskiego razem z rodzicami – proszę nie oszczędzać na edukacji i dobru dzieci! Nie możemy pozbawić ich równych szans na rozwój. Dostęp do zajęć dodatkowych w szkole jest niezwykle ważny, tymczasem kryzys po raz kolejny odbija się na życiu zwykłych ludzi i edukacji. Nie ma na to naszej zgody!