Tramwaj na Alejach? Potrzebny od zaraz!

Profesorowie Politechniki Krakowskiej przygotowali propozycję nowego systemu komunikacji tramwajowej. Przedstawiają w nim koncepcję sieci połączeń, która odciąży Pierwszą Obwodnicę. Proponują, między innymi, stworzenie linii tramwajowych w ciągu Alei Trzech Wieszczów aż do ronda Matecznego oraz od Piastowskiej do Kapelanki. Proponują też budowę tunelu pod Rynkiem Głównym oraz linii łączącej bezpośrednio Nową Hutę z Podgórzem.

Jest to ważny głos w dyskusji o przyszłości Krakowa. Pokazuje on, że transport można projektować w sposób inny, niż dotychczas. Nie jako dodatek, przy okazji budowy autostradowych tras samochodowych, ale w sposób przemyślany.

Przedstawiciele miasta mówią, że inwestycje ograniczające ruch samochodowy w obrębie Alei Trzech Wieszczów można będzie zacząć dopiero po otworzeniu trasy pychowickiej. Nie jest to prawda. Analizy ZIKiTu wskazują, że nawet połowa ruchu na Alejach odbywa się na krótkich odcinkach. Ten ruch bez problemu mógłby zostać przejęty przez sprawną komunikację publiczną. Już teraz możemy zmienić w spokojną, zieloną przestrzeń dla wszystkich mieszkańców.

Tylko kompleksowe spojrzenie na transport zbiorowy pozwoli nam rozwiązać problemy komunikacyjne miasta. Musimy skończyć z absurdalnymi i rujnującymi finansowo inwestycjami drogowymi jak Trasa Łagiewnicka. Środki z budżetu należy przeznaczyć na zapewnienie mieszkańcom prawdziwej alternatywy. Skończmy ze zmuszaniem ludzi do jazdy samochodami!

Chcesz wiedzieć więcej? Przeczytaj nasz program zrównoważonego transportu: http://partiarazem.pl/stanowiska/program-zrownowazony-transport/

[Grafika: zdjęcie przedstawia budowę Alei Trzech Wieszczów. Z prawej strony sygnalizator tramwajowy. Na górze napis: Tramwajem przez aleje? Poniżej tekst: Politechnika Krakowska: dobra sieć tramwajów i nowe trasy potrzebne od zaraz! 100% racji! Więcej tramwajów to mniej korków i spalin]