Zapadł wyrok w sprawie billboardu antyaborcyjnego

Krakowski Sąd Rejonowy wydał właśnie wyrok w sprawie billboardu przedstawiającego rozszarpany płód, który 2 lata temu zawisł przy ul. Monte Cassino. Sąd uniewinnił obwinionego. Jednak uzasadnienie wyroku jest przełomowe! Sąd stwierdził, że działania obwinionego wyczerpują znamiona przedmiotowe wybryku. Zdaniem Sądu ekspozycja plakatu przekroczyła powszechnie przyjęte normy społeczne i treści prezentowane na nim były zbyt drastyczne dla osiągnięcia celu zakładanego przez obwinionego. Sąd argumentował, że “we współczesnym świecie istnieje wiele obrazów o drastycznych treściach, ale dostęp do nich jest ograniczony”, a w przypadku billboardu mieliśmy do czynienia z “nachalną próbą forsowania światopoglądu” z narażeniem dzieci, których dobrostan rzekomo chce chronić. Wyrok uniewinniający Sąd uzasadnił faktem, że obwiniony, był przeświadczony, że jego działania są zgodne z prawem, na podstawie wyroków w podobnych sprawach w przeszłości. Jednak dotychczasowe orzecznictwo w tej kwestii nie uwzględniało skutków prezentowania tych treści tak głęboko, jak Sąd orzekający. Obwiniony został pouczony, że “w przyszłości będzie musiał brać pod uwagę, że ocena tego czynu może być inna niż przedstawiona w wyrokach, na których się opierał”.

“Mimo rozczarowania uniewinnieniem, jestem bardzo zadowolona z jego uzasadnienia. Od teraz wolontariusze fundacji Pro Prawo do Życia będą musieli brać pod uwagę pouczenie Sądu, lub ponieść tego konsekwencje. Wkrótce rozpoczynamy kolejną podobną sprawę dotyczącą pikiety pod szpitalem im. Narutowicza.”— komentuje Joanna Grzymała-Moszczyńska z Partii Razem, która wspólnie z Monika Szymańska pełniła funkcję oskarżycielki posiłkowej w procesie. Reprezentujący polityczkę mec. Kamil Twardowski mówił: “Wystąpimy o pisemne uzasadnienie wyroku, zaś kwestie apelacji uzależnimy od jego treści.”

“Dzięki temu wyrokowi sądu będzie można dalej walczyć o prawo do ustalenia racjonalnych granic debaty dotyczącej aborcji, jako wieloaspektowym problemie społecznym, a nie kwestii światopoglądowej. Konsekwentnie będziemy walczyć i z nadzieją oczekujemy na kolejne wyroki sądów oparte o dzisiejsze uzasadnienie.” — dodała Monika Szymańska. W Sądzie obecne były także przedstawicielki komisj Kobiety Razem m.in. Dorota Kawęcka i Karolina Rostkowska.

Przypomnijmy, drastyczny billboard zawisł nielegalnie dwa lata temu przy ul. Monte Cassino. Postępowanie rozpoczęło się dzięki m.in doniesieniu członkiń Partii Razem.