Zginęła walcząc o prawo do mieszkania!

Dziś mija 7. rocznica zamordowania działaczki lokatorskiej Jolanty Brzeskiej. Brzeska przypłaciła życiem długoletnią walkę o godność i prawo do mieszkania. Sprawa kamienicy przy Nabielaka 9, w której mieszkała prawie całe swoje życie, stała się symbolem bezdusznej reprywatyzacji: krzywdy mieszkańców, mafijnych układów i bierności polityków.

Mafia reprywatyzacyjna działa także w Krakowie, korzystając z bezczynności lokalnych polityków. Badaniem skutków jej działań zajęło się Miasto Wspólne/Kraków Przeciw Igrzyskom. W wyniku przeprowadzonego przez nie Społeczny audyt reprywatyzacji, prokuratura wszczęła 6 śledztw dotyczących nieprawidłowości przy zwrotach krakowskich kamienic.

Sprawami opisanymi i zbadanymi przez Stowarzyszenie, urząd miasta mógł zająć się od wielu lat. Prezydent Majchrowski zapytany przez dziennikarzy o przyczyny bezczynności, lekceważąco odnosił się do śledztwa przeprowadzonego przez aktywistki i aktywistów. Tymczasem lata zaniedbań w sprawie nielegalnego obrotu nieruchomościami to straty dla Skarbu Państwa i nieprzeliczalna na pieniądze – ludzka krzywda.

Mamy dość bierności i arogancji lokalnych polityków. Mamy także dość niemocy rządu i parlamentu. Domagamy się uchwalenia ustawy reprywatyzacyjnej – nie możemy dłużej czekać na sprawiedliwość!

[Opis dla osób niewidomych i niedowidzących: grafika przedstawia mur i namalowany na nim odbity od szablonu portret Jolanty Brzeskiej. Na górze grafiki jest tytuł dużą, pogrubioną czcionką: Jolanta Brzeska. Poniżej: 1947-2011. Niżej: Zginęła walcząc o prawo do mieszkania. W stopce znajduje się adresfb.com/razemmalopolska]