Mniej betonu więcej zieleni w Krakowie!

W 2016 roku województwo małopolskie znalazło się na podium, jeśli chodzi o największą sprzedaż gruntów pod zabudowę (ponad 5 tysięcy transakcji sprzedaży, wartych około 700 mln zł). Zgodnie z wyliczeniami GUS najwięcej nowych mieszkań oddano do użytku w Krakowie – i tu najbardziej widać aktywność deweloperów.

Im więcej w Krakowie betonu – tym mniej zieleni, tym większy smog i zanieczyszczenie. Są osiedla pozbawione skwerów i terenów zielonych. Miasto pozwala na chaotyczną zabudowę ignorując potrzeby mieszkańców, a deweloperzy urządzają Kraków jak chcą.
Domagamy się, by ekipa Jacka Majchrowskiego wzięła pod uwagę dobrobyt mieszkańców, a nie deweloperów i zabezpieczyła środki na parki, skwery i place zabaw.

Domagamy się, by co najmniej 1% rocznego budżetu Krakowa przeznaczyć na ten cel. Tymczasem obecnie na wykup zarezerwowano jedynie 12,94 mln zł, co przy budżecie miasta, który wynosi 5,5 mld złotych jest kwotą śmiesznie małą – zwłaszcza, że część tej kwoty miasto wyda na wykup terenów pod drogi i inwestycje.

Popieramy żądania ekologów i ekolożek, aktywistek i aktywistów, mieszkanek i mieszkańców Krakowa! Chcemy parków zamiast parkingów!

Zachęcamy do podpisania petycji do krakowskich radnych i prezydenta:

RAZEM DAMY RADĘ!
[ Grafika przedstawia kontrastowe zestawienie placu budowy (na dole) z parkiem, po którym spacerują ludzie (na górze). Napis głosi: DOMAGAMY SIĘ WIĘCEJ ZIELENI, MNIEJ BETONU! Chcesz zmian? Podpisz petycję!]