W Krakowie łatwiej być pomnikiem niż rodzicem

Przyszły rok w Krakowie obrodzi… pomnikami. Już teraz wiemy, że spodziewać się możemy co najmniej czterech: Orła Białego, płk. Ryszarda Kuklińskiego i Juliusza Lea i pomnika Armii Krajowej.
I choć w ostatnich latach w Krakowie rodzi się coraz więcej dzieci, rok 2018 nie okaże się dla młodych rodzin zbyt owocny – przynajmniej jeśli chodzi o ilość żłobków. W budżecie na 2018 roku nie znalazły się fundusze na ani jedną nową placówkę. A listy oczekiwania na miejsce w tych samorządowych potrafią już teraz liczyć po kilkaset dzieci!

Ile kosztować będzie polityka pomnikowa w wykonaniu prezydenta Majchrowskiego? Budowa pomnika Orła Białego, a także uporządkowanie i zagospodarowanie Placu Inwalidów to 4 miliony złotych. Za pomnik płk. Ryszarda Kuklińskiego zapłacimy 700 tys. złotych, a 1 300 000 zł kosztować będzie pomnik Juliusza Lea. Pamiętać musimy też o 800 tys. złotych przeznaczonych na kontrowersyjny i oprotestowany pomnik Armii Krajowej pod Wawelem.

W Krakowie mamy już ulice Armii Krajowej, Orła Białego, Lea oraz Kuklińskiego. W Parku Jordana znajduje się popiersie Kuklińskiego, a na zbiegu Powiśla i ulicy Zwierzynieckiej jest pomnik poświęcony Żołnierzom Polski Walczącej poległym na wszystkich frontach II wojny światowej. Nie mamy za to wystarczającej liczby żłobków – i jak widać szybko ich mieć nie będziemy!

Chcemy żłobków, nie pomników! Bo mieszkamy w mieście, nie w muzeum!

[Grafika przedstawia figurę matki karmiącej. Rzeźba znajduje się w centrum Skopje, które może służyć za przykład absurdalnej nadprodukcji pomników w przestrzeni publicznej.
Na zdjęcie nałożono tekst:

Tytuł: W Krakowie łatwiej być pomnikiem niż rodzicem!
Przyszły rok w stolicy Małopolski obrodzi… pomnikami.
Mimo iż w mieście rodzi się coraz więcej dzieci, w budżecie na 2018 roku nie znalazły się fundusze na ani jeden nowy żłobek. Znalazło się za to 4 mln złotych na nowe pomniki.
Chcemy żłobków, nie pomników!
Chcemy żyć w mieście, nie w muzeum!]