Zbliża się Seminarium z cyklu Myślimy Razem

Pomimo wielu przewidywań i prognoz, religia nie tylko nie zniknęła, ale ma się coraz lepiej. Poszczególne nurty islamu, chrześcijaństwa i judaizmu nabierają w wiatru w żagle. Dla wielu ludzi religia okazuje się bardziej przekonująca, niż nowoczesna obietnica powszechnej emancypacji. Oświeceniowy projekt zepchnięty zostaje w defensywę. Jak zgodnie twierdzą religijni przywódcy: zagubioną ludzkość uratować może jedynie powrót do wartości fundamentalnych, które objawiono w świętych księgach.

Podczas kolejnego seminarium MYŚLIMY RAZEM sięgniemy do książki “Zemsta boga” Gilles’a Kepla i zastanowimy się:
— czy religia i nowoczesność zawsze ustawione są wobec siebie na kursie kolizyjnym?
— skąd fenomen radykalizacji we wszystkich trzech religiach?
— czy religia może być sojuszniczką w procesie emancypacji?
— i co na to wszystko Partia Razem?

Seminarium poprowadzi dr Samuel Nowak, kulturoznawca, medioznawca, członek Zarządu Okręgu krakowskiego Partii Razem. Naukowo zajmuje się teorią krytyczną, studiami kulturowymi i posthumanizmem.
PRZECZYTAJ: “Przedmowę”, “Religię w świecie chaosu” oraz “Koran i miecz” (r.1. i 3.) oraz “Europa…” (rozdziały 1, 2,3)

DLA ŻYJĄCYCH W POŚPIECHU: przeczytaj “Przedmowę”, “Religię w świecie chaosu” oraz wstępy do cz. 1 i 2. książki

NAPISZ DO NAS, ABY OTRZYMAĆ NAMIARY NA TEKST: razem.krakow.zarzad@gmail.com