Czarny Protest w Islandii

W zeszłym roku, dzięki Czarnemu Protestowi, październik stał się w Polsce miesiącem kobiet. Warto jednak pamiętać, że Czarny Poniedziałek i strajk, który wtedy podjęłyśmy został zainspirowany innym wydarzeniem z historii ruchu feministycznego. Kvennafrídagurinn czyli Długi Piątek był akcją, w której wzięło udział 90% mieszkanek Islandii. 24. października 1975 roku kobiety przez jeden dzień odmówiły wykonywania swoich “obowiązków” – zarówno prac domowych jak i aktywności zawodowej. W zamian spotykały się w kawiarniach i na placach, organizując nieformalne dyskusje czy pikiety.

To, co niektórym wydawało się egzotycznym happeningiem, zainspirowanym przez pięć największych islandzkich organizacji kobiecych, jest do dziś wspominane przez uczestniczki, jako wzruszający moment i początek marszu po prawdziwe równouprawnienie. Ta droga nadal trwa, ale przynosi konkretne efekty. Pięć lat po Długim Piątku, Islandia została pierwszym krajem, świata który wybrał prezydentkę – Vigdís Finnbogadóttir.

Walka o prawa kobiet nie może ograniczać się do jednego państwa, klasy czy rasy. Jesteśmy spadkobierczyniami wielkopomnych wydarzeń i do nas należy ich kontynuacja. Solidarność naszą bronią!

[ Na zdjęciu widzimy tłum radosnych, śmiejących się kobiet w trakcie protestu, od młodych dziewczyn, po starsze kobiety. W dalszym planie trzymane są transparenty.
Tekst na grafice: „24-go października 1975r., 90% Islandzkich kobiet odmówiło pracy w domu i poza domem, paraliżując funkcjonowanie państwa na jeden dzień, nazwanym później „długim piątkiem”. Islandki zaprotestowały w ten sposób przeciwko nierównemu traktowaniu ich na rynku pracy, zrzuceniu na barki kobiet zajmowania się domem oraz nieodpłatnej pracy opiekuńczej.
Pamiętny „długi piątek” ośmielił miliony Polek do walki z patriarchatem przy okazji zeszłorocznego Czarnego Poniedziałku.
Dziękujemy Islandkom za inspirację i wsparcie w naszej walce!”]