Demonstracja “Solidarność naszą bronią!”

Miliardy lat temu Wielki Wybuch stworzył kosmos.
A co zbuduje Wasz wybuch społecznej energii i zaangażowania?

W ostatnich dniach protestowaliśmy razem na Rynku i pod Sądem – obywatele oraz obywatelki – o różnych poglądach, w każdym wieku, o różnorodnych orientacjach seksualnych. Były wśród nas osoby wierzące i niewierzące, rodziny i osoby samotne, osoby z niepełnosprawnością i obcokrajowcy. Byliśmy razem. Wspólnie obroniliśmy Sąd Najwyższy, ale chcemy czegoś więcej!

Na dobry początek spotkajmy się we niedzielę 30 lipca o godz. 18 pod Wieżą Ratuszową, aby świętować nasz sukces i pokazać, że chcemy więcej oraz że wierzymy w to, że inna Polska jest możliwa!

Wiemy, że możemy wygrać z arogancją rządzących. Ale musimy głośno mówić o tym, jakiego jutra dla siebie chcemy. O jakiej Polsce marzymy? W którą stronę pójdziemy?
Bo nie chodzi o powstrzymanie jednej władzy. Chodzi o nową umowę społeczną, nową solidarność i nową, wspólną Polskę.

O Polskę, w której kobiety mogą same decydować o sobie. O Polskę, w której panuje równość a osoby LGBT+ posiadają pełnię praw i chronione są przed dyskryminacją. O Polskę społecznie solidarną: z publicznym szkolnictwem, bezpłatną i nowoczesną służbą zdrowia, dobrym transportem publicznym, obywatelską emeryturą. O Polskę, w której przyroda jest wspólnym dziedzictwem a nie zasobem. O Polskę świecką i wielokulturową. O Polskę z nowoczesną gospodarką. O Polskę, która staje się domem, dla uciekających przed wojną i śmiercią. O Polskę, która nikogo nie zostawia za burtą.

Nie można być trochę w Europie. Nie można mieć demokracji i tylko niektórych praw człowieka. Nie ma spraw ważnych, które mogą poczekać i ważniejszych, które nie czekają. Bo my sami czekaliśmy już zbyt długo!

Inna Polska jest na horyzoncie, ruszajmy tam razem!

Przestrzeń, gdzie odbędzie się demonstracja jest dostępna dla osób poruszających się na wózkach. Podczas demonstracji wsparcie oferują osoby ze służby porządkowej, ubrane w odblaskowe kamizelki. Dodatkowe informacje – Katarzyna Żeglicka: k.zeglicka@gmail.com

Wydarzenie organizowane jest przy współpracy obywatelek i obywateli, partii politycznych, organizacji pozarządowych, inicjatyw obywatelskich:

Alternatywa socjalistyczna
Stowarzyszenie Wszechnicy Oświeceniowo-Racjonalistycznej