Seks i przemoc: niebezpieczne związki – dyskusja

Zapraszamy na spotkanie “Seks i przemoc: niebezpieczne związki” , które dotyczyć będzie problemu przemocy seksualnej – w ujęciu psychologicznym, seksuologicznym oraz prawnym. Będziemy rozmawiać między innymi o rodzajach i skutkach przemocy seksualnej, sytuacji ofiar oraz dostępnych formach pomocy. Poddamy ocenie działania instytucji publicznych w tym zakresie i zastanowimy nad strategią przeciwdziałania zjawisku. W dyskusji udział wezmą:
Cezary Barański – seksuolog, psycholog, psychoterapeuta
Anna Konopacka – prawniczka, współpracowała m. innymi z Centrum Praw Kobiet
Alina Kula – współzałożycielka i członkini Zarządu Fundacji Pozytywnych Zmian
Spotkanie poprowadzi Monika Szymańska – psycholożka, członkini Rady Okręgu Krakowskiego Partii Razem.

Jest ono kolejną odsłoną cyklu “Razem o seksie”, mającego na celu prowadzenie merytorycznej dyskusji o prawach reprodukcyjnych w Polsce oraz ukazanie zagadnienia seksualności w szerokim kontekście społecznym. Spotkanie jest także częścią corocznej, międzynarodowej kampanii “16 dni Akcji Przeciwko Przemocy ze względu na Płeć”, która trwa od 25 listopada do 10 grudnia i jest skierowana zarówno do mężczyzn, jak i kobiet.